Makovics Photo
Rss Csatorna
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
bullet.gif Online vendégek: 1

bullet.gif Online tagok: 0

bullet.gif Regisztráltak: 664
bullet.gif Legújabb tag: madobre
Blog navigáció
blank.gif Blogok főoldala » Blogjaim » Viharvadászat blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Viharvadászat
blank.gif


Sziasztok!

Kezdjük a legelején! Gyermekkoromban szemtanúja voltam, hogy bátyám egy filmes régi fényképezőgéppel próbálta lefotózni vaktában a lecsapó villámokat. Sikertelenül... Talán innen az a megmagyarázhatatlan vihar és villám imádat, ami eddig csak lappangott bennem.


Körülbelül 3-4 éve fotóztam le az első villámomat az ablakomból, az első próbálkozásomat siker koronázta. Kettő villámot is sikerült lencsevégre kapnom… tehát a kezdő löket egyből meglett!
Nagyon lelkes lettem, és elkezdtem figyelemmel kísérni a meteorológiai jelentéseket. A következő pár fotómat is az ablakomból készítettem el, majd gyorsan szembesültem azzal a ténnyel, hogy önmagában a villámok nem dobják fel a képet annyira, ha ez mindig ugyanabban a környezetben van lefotózva: tehát rászántam magam, hogy elhagyjam az otthon adta védelmet azért, hogy jobb, szebb és jól megkomponált villámfotókat készíthessek... Előre kinéztem a lehetséges helyszíneket, amit szeretnék a villámos fotókon látni, majd mikor aktuális lett és jött a vihar odasiettem - hozzáteszem ez nem olyan könnyű dolog, mint ahogyan hangzik... Ezek a képek így megkomponálva születtek már, előre megtervezett helyről!

Egy viharfotózásom menete: ahogy látom, hogy közeledik a vihar, már előtte 2-3 órával előkészítek mindent, legyen minden indulásra készen! Akkuk feltöltve, gép becsomagolva (erre majd kitérek), lesem a radarképet és ha úgy ítélem meg, hogy felém jön és kb. 20-50 percen belül ide is ér, akkor bevágódok az autóba és irány a kiszemelt helyszín! Ha ez az időpont éppen hajnali 2-3 fele van, akkor is így alakul... Mikor más az ablak mögött szörnyülködik, hogy kint milyen cudar idő van, én kint vagyok egyedül a sötétben: így készülnek el ezek a képek. Aki komolyabban szeretne ezzel foglalkozni, annak kell némi kockázatot vállalnia, mert kocsiból vagy házból nem lehet igazán jó, látványos villámfotókat készíteni - persze mindig vannak kivételek, de nem ez a jellemző!


A családom, mikor már tudja, hogy egyedül megyek ki terepre, már rosszul vannak, aggódnak értem, nem győzöm őket nyugtatni: annak az esélye, hogy belémcsapjon a villám elég csekély (jó, nyilván azokhoz az emberekhez képest, akik épp alszanak otthon, mindenképp több :-)))!


Itt ki is térnék arra, hogy miért egyedül járok ki fotózni... A villámfotózás sajnos a "magányos rókák" kategóriába tartozik. Többnyire a zivatar hevessége és kiszámíthatatlansága miatt, olykor jön egy szupercella, ami 10-20 perc alatt úgy továbbáll, mintha nem is lett volna. Ez főleg a nyári hónapokra vonatkozik, de idén már előfordult ez a kora tavaszi hónapokban is! Szóval esélytelen ilyenkor a fotós haverokat összecsődíteni, mert mire mindenkit felhívok már el is ment a vihar. Ha meg mindenki nálam gyülekezik vagy együtt megyünk ki a terepre, többnyire másfele ment el a vihar vagy nem villámlott!
Sokszor bőrigáztam, megettek a szúnyogok, de soha nem bántam meg, hogy kimentem... még ha esetenként villámos kép nélkül is jöttem haza!


Most kitérnék egy-két kedvenc képemre is! Először is erre itt:

Ez a hozzám legközelebb lecsapott villám, amit láttam. A kép 8mm-es halszemobjektívvel készült - aki ismeri, az tudja, hogy sokkal távolabbinak tűnik minden ezen az objektíven keresztül, mint valójában. A közelségét jól szemléltette az a tény is, hogy a villámlás pillanatában dörgött is… ez nem szokott jót jelenteni, ha épp fedezék nélkül kóvályog az ember. Szemléltetésképp: ha látsz egy villámlást, elkezdesz számolni és három másodperc múlva hallod a dörgést, akkor 1 kilométerre csapott le a villám. Ennyivel gyorsabb a fény a hangnál, ez alapján jó kiszámolható, hogy körülbelül milyen messze jár a villám!

Ebben az esetben egy másodperc alatt már dörgött is… szóval nagyon közel volt, nagyjából 400-500 métere.


A másik kedvencem ez az országúton készült kép:


Itt épp egy mellékúton állok mozdulatlanul idén nyáron, miközben szétcsípnek a szúnyogok (expó alatt nem mozdulhattam meg, mert akkor homályos lettem volna a képen). A kép elkészülését úgy kell elképzelni, hogy a gépet szinte leraktam a földre a hátam mögé, távirányítóval időzítve elindítottam az expót és majd' két és fél percig mozdulatlan maradtam. A szerencsém az volt, hogy amerre mutattam, pont arra csapott le a legnagyobb villám...
Ha ezt valaki látja, csak annyit érzékel, hogy valaki a korom sötétben az országút közepén az égre mutat…. elég furcsán néztek volna rám!Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a 2014es év! A januári National Geographic Magazinba a nyomtatott verzióba bekerült az egyik villámos fotóm! Azt hiszem ez még több erőt és kitartást ad a továbbiakban!
Itt egy tízemeletes tetején vártam meg a vihart!


Egy szupercella érkezése!
Most kitérnék így a technikai megvalósításra is. Egy vízálló Pentax K-5 vázat használok. Az objektívek változóak, ha nagyon nagy a zuhi, akkor felteszem a gyári Pentax DA 18-55mm F/3,5-5,6 WR obit! Újoncoknak: ez a kitobi szigetelt változata - a szigetelt váz mit sem ér szigetelt optika nélkül!), így száz százalékosan vízálló lesz a felszerelés, mert az objektív és a gép is szigetelt...Előszeretettel használok halszemoptikát, meg széleslátószögű objektíveket is! Előnyt élveznek nálam a Samyang 8mm F/3.5, valamint a Samyang 14mm F/2.8 objektívek! Ha ezeket az objektíveket használom, akkor becsomagolom nylonzacskóba az obit is a géppel együtt, nehogy vizet kapjon, mivel ezek az objektívek nem vízállóak! Dióhéjban: lyukasszatok ki egy nylonzacsit és úgy húzzátok fel az obira. Lehetőleg a váz és az objektív csatlakozása is legyen fedett, a frontlencse felőli véget pedig vagy szigszalaggal, vagy csíptetővel kell rögzíteni.A kép elkészítése nálam így történik: felteszem a gépet egy masszív állványra és itt hangsúlyozom a masszív szót, mert esetenként 100-130 km/h széllökések is előfordulhatnak... szóval az alsó kategóriás cucc használhatatlan (meg a karbon állványok önmagukban is - Pihe), ha kell le is súlyozom az állványt. (Súlyozásra lehet használni homokzsákot, de ha éppen nem árvíz ellen védekezel, akkor a fotóstáskád is megteszi, csak arra vigyázz, hogy a pakkod ne ázzon be, illetve a táska legyen annyira nehéz, hogy a szél ne mozdíthassa meg olyan mértékben, hogy emiatt mozduljon be a felvétel! Beállítom a kívánt kompozíciót, ami már eleve nem könnyű teljesen sötétben: ezt meg lehet úgy is tenni, ha a gépen az ISO értéket feltekerem, mondjuk ISO 51.200-re és készítek egy pár másodperces expót, ami csak arra kell, hogy lássam a tájat és ne kelljen perceket exponálni a sötétben a helyes kompozíció eléréséhez. Majd, ha beállítottam, hogy mit is szeretnék látni a képen, jöhet a többi beállítás, amit azzal kezdek, hogy kikapcsolom az autófókuszt és az objektívet végtelenre fókuszálom (ez a Samyangoknál nem fenyegető probléma). Autófókusszal nem lehet fényképezni, mert teljesen sötétben csak keresné a fókuszt és nem lehetne vele exponálni - vagy esetleg tévesen állítaná be, és a végeredmény egy nagy homály lenne!

Közben nézzünk meg pár hatalmas lecsapó villámot!
Van még egy nagyon fontos dolog: a vázon belüli zajszűrést ki kell kapcsolni, főleg a hosszú záridős ISO zajszűrést. Ha ezt nem teszed meg, akkor például 2-3 perces exponálás után ugyanannyi ideig nem fogsz tudni fotót készíteni mert a gép a zajszűréssel bíbelődik és addig lemaradhatsz egy csomó villámról! (Vagyis a géped készít egy ugyanolyan hosszú felvételt, mint az eredeti és ebből végzi el a zajszűrést: ez a blackframing. A K20D óta lehet kikapcsolni a Pentax vázakon.


A módválasztó tárcsát B módra állítom, így én határozom meg az expó idő végét. (Ha biztosra szeretnél menni, használhatsz villámdetektort is, amit viszonylag olcsón össze lehet rakni műszaki tudással, vagy drágán lehet venni csili-vili ketyerét műszaki tudás nélkül. A villámdetektor a villámlás pillanatában kezdi meg az exponálást, így ezt a terhet leveszi a válladról) Ide megintcsak a kellő rutin szükséges, hogy el tudd dönteni, mennyi az a villámmennyiség, amit ha beengedsz nem égeti ki még a képet. Mikor már úgy érzem, hogy elég sok villám van egy felvételen, akkor az exponálást befejezem egy gombnyomással. Ehhez egy vízálló infrás távkioldót használok, ami mindig a nyakamban lóg, hogy megtaláljam a sötétben és ne hagyjam el!
A végén beállítom a megfelelő érzékenységet és rekeszt, hogy a villám ne bukjon be, de ne is égjen ki - ehhez kell a szerencse mellett némi tapasztalat is, ugyanis tudni kell megbecsülni, hogy a vihar épp merre halad, milyen messze van, és az adott helyzetben épp milyen expozíciós értékeket használj!


Nagyjából megpróbálom szemléltetni, hogy körülbelül milyen beállításokkal fotózok:

Ezek az adatok tájékoztató jellegűek és az adott zivatar intenzitásától is függ a beállítás!


Itt pedig két szupercella látható:Amíg messze van a vihar, addig nyitott rekesszel és magas érzékenységgel dolgozom, közelségének függvényében veszem vissza az ISO értéket, a záridőt, majd rekeszt. De sokszor így sem sikerül elkerülni a kiégést!


Itt egy példa: Ez a villám szinte robbant, a házak beleremegtek, a riasztók megszólaltak, és persze ki is égett egy része. A várt beállításnál jóval nagyobb volt ez a villám, ilyenkor ilyen lesz a végeredmény!A viharban fotózás nem csak a villámok miatt lehet szép, hanem a viharfelhőknek köszönhetően olyan színeket, fényeket lehet fotózni, amilyennel soha máskor nem találkozhatunk: a képen a kápolna felett a város fényei tükröződnek vissza a viharfelhőkről.
A biztosítók rémálma!
Szemtanúja voltam, hogy tőlem háromoszlopnyira csap bele a villám a villanyoszlopba!

Végezetül szeretnék kitérni a nappali villámfotózásra, ami a műfaj legidegesítőbb és legnehezebb része!

Mint tudjuk a villámokat a hosszú záridővel a legegyszerűbb nyakon csípni, de sajnos ez nappal még a legszűkebb rekeszel is csak 0.5-2 másodperces exponálási időt jelent, ami nem sok ha villámokról van szó!

Így néz ki egy nappali villámfotó ND 1000 szűrővel!


Tehát a legegyszerűbb módja, hogy valahogy megnöveljük az expó időt , és ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy nagyon sötét szűrőt hegyezünk az objektívünk elé!
Kitérhetnék arra is, hogy léteznek fényérzékelős automata exponáló kioldók, de én nem vagyok híve mert nem látok benne kihívást!Tehát létezik egy pár igen sötét szűrő, ami akár 10 fényértéknyit tud csökkenteni!
Én is ilyet használok!

Sajnos egy-két hátránya van ennek a szűrőnek, hogy a jó minőségű ilyen szűrő viszonylag drága!

Egy 52mm –es szűrő 17.000 forint!
Tehát én egy ilyen ND 1000 B&W szűrőt használok erre a célra!Ezzel a szűrűvel és plusz a rekesz szűkítésével nappali fényviszonyok közt is el lehet érni a 20-50 másodperces záridőt anélkül, hogy a képünk kiégne!

Ezután nincs más dolgunk, mint beállítani a megfelelő záridőt és elindítani az intervallumfotózást!

Sok sikert mindenkinek!


2015:

A Szupercella nonprofit szervezet Országos versenyt hírdetett!

A zsűri „Szupercellák és zivataros felhőformák”, „Tuba/Tornádó” és „Villámlás” kategóriában várta a fotókat. A versenyre kétszáz értékelhető pályamű érkezett be. A díjátadó ceremóniát az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában tartották meg ahonnan elhoztam az első helyezést a "Hihetetlen Energiák című képemmel! Az ítészek között volt meteorológus és viharvadász is.
Ez igazán nagy elismerés volt számomra!Íme pár idei 2015-ös villámfotóm. A többit a galériában találjátok.


A galéria megtekintéséhez klikkelj ide: LinkVégül be szeretném nektek mutatni egy vihar küszöbén készített gömbpanorámát a kedvenc képeimmel megspékelve!
A megtekintéséhez klikkeljetek ide:
Link

További képeimet a facebook oldalamon
a villámok mappában találtok... Látogassatok el bátran, és ha kérdésetek van, nyugodtan keressetek meg!Sziasztok!

Makovics Kornél
blank.gif
blank.gif blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólások
blank.gif
678 #1 domainstyle
- 2022. június 21. 13:49:25
Wholesale Ed Hardy T-Shirts
Nike Shoes Just For You
Fitflop Shoes
True Religion Jeans Sale
Bape T Shirt
Christian Louboutin Red Soles
Pandora Necklaces
Jimmy Choo Slingbacks
Fjallraven Backpacks
Swarovski Rings
Ferragamo Shoes
Birkenstock Pisa
Adidas Football Jerseys Wholesale
Polo Outlet USA
Large Discount Polo Ralph Lauren
MontBlanc Starwalker
Nike Soccer Outlet
Largest Adidas Yeezy Boost Collection
Ecco Kids
ECCO Collection
Air Jordan High Red Bule
Ecco Fitness Collection
Snapback Hats Wholesale
Nike Air Force 1 Gift
Tory Burch Outlet
Longchamp Bags
Skechers Shoes
Sale Adidas Soccer Jerseys Online
Ralph Lauren Polos
Ralph Lauren Shirts
Adidas Soccer Jerseys US New York
Nike Air Jordan Black
Womens Ed Hardy Hoodies Sale
Discount Fitflops
Adidas Boost For Sale
Swarovski Crystal
Asics Gel Nimbus
Worldwide shipping Ed Hardy
polo ralph lauren outlet
Birkenstock Arizona
ralph lauren polo shirts
Oakley Eyewear
Discount Sale Salomon
Longchamp Tote
Nike Air Max Wholesale Online USA
Jimmy Choo Slingbacks
Pandora Earrings Sale
Salomon GTX
Pandora Necklaces
US Outlet Golden Goose Superstar
Men's Ralph Lauren Hoodies New Arrival
Snapback Caps
salomon xa pro 3d
Soccer Jerseys Online Shop
Toms Boots
Buy Online Nike AJ Shoes
adidas outlet
New York Nike Air Jordan
Pandora Charms Quality And Quantity
Nike Air Jordan High For Sale
Balenciaga Shoes
Asics Running Shoes
polo ralph lauren outlet online
Oakley Sunglasses Outlet
Puma Ferrari
Converse All Star
Love Kills Slowly T Shirts
Adidas Products In White Black
49ers NFL Jerseys
Golden Goose Sale
Cheap Snapbacks
Nike Kyrie Shoes US Save Off
Tods Driving Shoes
Tods Moccasins
Salvatore Ferragamo
Juicy Couture Handbags
Low Price Pandora Jewelry
Longchamp Outlet
Longchamp Le Pliage
Christian Louboutin Mary Jane Pumps
Adidas Nemeziz Store Online
Asics Outlet
Low Price Ralph Lauren Hoodies
Polo Ralph Lauren Plus Size
Nike Air Jordan
Jimmy Choo Shoes
Converse All Star
Golden Goose Hi Star
Oakley Glasses Outlet
Pandora Jewelry Official Site
Polo Ralph Lauren Shop Free
Soccer Jersey Outlet
Jordan Shoes Online
Pink Adidas Superstar
Golden Goose Size
Replica NFL Jerseys
Fjallraven Festival Season
Adidas Yeezy Boost Sale
Ferragamo Shoes
Bape Jackets
Tory Burch Flip Flops
US Mens Nike Kobe Shoes
Nike Air Jordan EU
Discount Oakley Sunglasses
Juicy Couture Tracksuits
Salomon Shoes
Pandora Charms 14K
Spain Football Jerseys Low Price
UK Online Ralph Lauren
Bape T Shirt
Bape T Shirt
Wholesale online Salomon Running Shoes
Salvatore Ferragamo
where can i buy Ed Hardy
Mulberry Satchel Bag
Genuine Ed Hardy T Shirts
Mulberry Backpack
How Much Is Worth Nike Air Force
Salomon Boots
Polo Ralph Laurens for women
Buy High Quality Nike Air Max
Best Adidas NMD Boost Online
Puma Running
Cheap NFL Jerseys From China
Fitflop Summer
Asics Onitsuka Tiger
Pandora Official Site
Toms Classic Shoes
Outlet Nike Air Jordan 1 USA
Buy Snapbacks Caps
Christian Louboutin Heels
Balenciaga Sneakers
Birkenstock Bali
Fjallraven Backpacks
True Religion Outlet
Golden Goose Sale
Balenciaga Sneakers
Pandora Charms Superior Quality
Longchamp Le Pliage
Fjallraven Kanken Backpacks
Polo Ralph Lauren Official Website Discount
Fitflop Clearance
Cheap Oakley Wholesaleus
Jimmy Choo Shoes
Ed Hardy Beach Pants Discount
Longchamp Canada
Fila Sneakers
Pandora Gift Official Site
Home Nike Air Jordan Low UK
Big Pony Ralph Lauren
Balenciaga Triple S
Salomon Speedcross Fashion Designs
Ed Hardy Shopping
Montblanc Pen
Ralph Lauren Polos black
Skechers Running Shoes
Ralph Lauren USA UK
polo ralph lauren
Birkenstock Discount
Fitflop Slippers
Ed Hardy Love Kill Slowly
Womens Adidas Shoes
Pandora Charms
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólás küldése
blank.gif Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Megosztás
blank.gif
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png