Makovics Photo
Rss Csatorna
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
bullet.gif Online vendégek: 1

bullet.gif Online tagok: 0

bullet.gif Regisztráltak: 663
bullet.gif Legújabb tag: madobre
Blog navigáció
blank.gif Blogok főoldala » Blogjaim » Infrában Látni blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Infrában Látni
blank.gif










Sió csatorna © Makovics Kornél


Sziasztok!

Gondoltam megragadom az alkalmat és leírom a történetem a blogba hátha valaki kedved kap ahhoz, amiről írni fogok.

Bele is vágnék! Makovics Kornél vagyok Tolna megyéből. Egy belépő szintű tükörreflexes Pentax K-m-mel kezdtem a fotózást pár évvel ezelőtt. Majd amikor rájöttem, hogy pontosan mit is szeretnék, szembesültem a tudattal hogy kinőttem a gépet. Az egyik nagy hobbim a villámfotózás, szeretek kint lenni, még ha néha nagyon cudar idő is van és hát elég izgalmas is egy dombon állni a kétméteres állvánnyal :-) Talán ezért is szeretem!

Sajnos a K-m az esti felvételeknél nagyon zajos képet csinált a hosszú záridős fotókat el kellett felejtenem. Tehát gépet kellett cserélnem, így lettem boldog tulajdonosa egy Pentax K-5 nek! Hát Ferrariban még nem ültem, de hasonló lett volna az érzés, mintha Trabantból egy Ferrariba ültem volna át! 10-20-30 perces expók és a zaj még mindig elfogadható a képeken... na de menjünk tovább!

Sok számomra szép villámfotót készíttettem, amihez most 1-2 képet is csatolok, de nem is erről akartam írni, hanem a legújabb "szerelmemről" az infrafotózásról!




Sötétvölgyi tó © Makovics Kornél


A történetem: lapozgattam egy oldalt (és ezt most nem a reklám miatt írom ide csak, hogy tudja mindenki hol lehet ilyen képeket látni) és ott rátaláltam az Infrafotók kategóriára. Megláttam Virgonc képeit és egyből beleszerettem, utána olvastam mindennek, rájöttem, hogy van egy csomó buktatója, meg valamelyest a Photoshopot is kell tudni használni, mert utómunkázni kell a képeket, de szeretem a kihívásokat ezért belevágtam! Virgonccal is felvettem a kapcsolatot és ez úton is köszönöm neki a segítséget, amit nyújtott!

De jött az első nagyobb sokk, mikor felvilágosítottak, hogy nem elég venni egy infraszűrőt, mert a gépekben a CCD vagy CMOS szenzor előtt van egy "hot mirror" infraszűrő réteg, és ha ez nagyon erős, akkor alkalmatlan a gép az infrafotózásra! Persze egyből pánikba estem, nem terveztem, hogy szétszedem és kibuherálom a K-5 belső szűrőjét. :)

Közel távol nem volt olyan ismerős, akinek volt ilyen szűrője, tehát kockáztatnom kellett és megrendeltem egy - hozzáteszem pusztán csak próbának, pedig elég drága mulatság - Hoya R72 névre hallgató 52mm-es szűrőt -- és láss csodát, működött K-5-tel!!



Szálkai kápolna © Makovics Kornél


Mindez November környékén történt... ami azt jelenti, hogy se egy lomb a fákon, se napsütés, semmi nem volt... hogy valóban le tudjam tesztelni mit is tud a kütyü! Konkrétan két-három hónapig az eget sem láttam, mert csak szürke összefüggő felhő volt felettünk…szóval kivoltam! :)

De végre most megérkezett a jó idő és vele együtt a tesztelés is, és mint látni fogjátok, szépen muzsikál a szűrő a gépen!

És remélem, a képek láttán sokan felbuzdulnak és beszerzik a szűrőt és nekik is akkora örömet fog okozni, mint nekem!


Szekszárdi dombok © Makovics Kornél

A használata nem egyszerű, de ha valóban érdekelni fog valakit és jelzitek, akkor leírom, szívesen a saját tapasztalataimat hozzáteszem nem könnyű vele éles képet csinálni, a fókuszt csak élőképes fényképezővel lehet szépen beállítani, mert a keresőben nem látni semmit és a távoli dolgoknál sem elég végtelenre tenni a fókuszt, mert akkor is homályos lesz a kép, de jobban ebbe most bele sem megyek!





© Makovics Kornél


Sajnos nem lehet kapni halszemoptikára IR szűrőt, mert akkor tuti azzal készíteném őket! Ezért marad a kit (Pentax DA 18-55mm F/3,5-5,6) obi. Elég gyakran fotózom ezeket a képeket panorámában, így még több fér bele az égből és ez által még látványosabb lesz a kép! Ezt úgy csinálom, hogy felteszem a gépet a 18-55mm-es obival egy gömbpanoráma fejre, majd a vízszintet belőve (gép függőleges helyzetbe állítva) készítek három vagy négy képet, vigyázva, hogy a képek között nagy legyen az átfedés… azért így, mert az IR fotó - ahogy észrevettem - könnyebben vignettálódik a széleken és ha nagy átfedés van a képeken akkor ez nem okoz gondot: összeillesztésnél megszűnik, mert a sötét részeket takarni fogja a másik kép! A képeket Photoshopban összerakom egy képpé, majd ebből kényelmesen kivágom azt, ami nekem kell! (Mivel több másodperces exponálásokról beszélünk ragyogó napsütésben, ISO 800 - 1600 körülre felhúzott érzékenység mellett is, akár panoráma, akár nem: egy stabil állvány kötelező kellék!) Erre azért van szükség, mert minél többet tudsz megmutatni az égboltból, annál monumentálisabb lesz a kép és ez gyakran egy képpel nem érhető el!

Nézzük a fotózás technikáját: először is, nem ajánlom senkinek olyan géppel fotózni, amin nincs LCD-s élőkép, mert nem olyan könnyű megtalálni a helyes fókuszt. Az autofókusz nem fog működni, mert átlátszatlan, szinte fekete a Hoya R72 szűrő, tehát a keresőbe nézve egy nagy sötétség fog elénk tárulni. Gondolná az ember, hogy sebaj, végtelenre teszem a fókuszt és a szűk rekesz megoldja, de nem fogja, mert homályos lesz egy picit a kép (ez hatványozottan igaz azokra az obikra, amiken túl lehet tekerni a végtelennél). Tehát manuálisra kapcsolom a fókuszt, és az LCD-t nézve tízszeresre nagyítva a képet a kellő helyre teszem az élességet.

Infrás távirányítót használok, hogy kiküszöböljem a gép esetleges rezgését, majd tűz! Általában tűző napon szoktam fotózni, ezért fel kell csavarni az LCD fényerejét maximumra, mert még így is nehezen látható az élőkép. Ennek megkönnyítésére használok egy sötét fekete, erre a célra feláldozott rövid pólót (vagy használhatunk LCD keresőt - Pihe), amit ráhúzok a gépre és a pólóba dugom a kis fejem. :) Úgy nézek ki mint valami régi fotós, de csak így tudtam legegyszerűbben megoldani a sötétítést hogy jól látszón minden! Ez nagy melegben igen király érzést nyújt. :)




© Makovics Kornél


Ami még nagyon fontos... nem valami szép ha a nap miatt becsillanások lesznek a képen, ez csúnya lila köröket hoz létre, ami az infrafotón nem néz ki jól! Nappal szemben sem lehet fotózni... nem lesz szép! Tehát lényegében reggeli órákban nyugat felé, a délutáni órákban kelet felé lehet a legjobb képeket csinálni. De ennek van egy hátránya: az infrakép nagy napsütésben készül hosszú záridővel, ez azt jelenti hogy exponálás közben - ha háttal vagy a napnak - a keresőben szűretlen napfény juthat a CCD vagy CMOS szenzorodra, ami elszíneződést okozhat a képeiden, mert nem szűrt fényt kapott. Ezért én le szoktam takarni a kereső nyílását a gyári kis műanyaggal (keresőkupak, a vázadat nagy eséllyel ezzel vetted ki a dobozból, amikor kézhez kaptad), előtte leszedem a gyári gumit és felteszem ezt a kis műanyag védőt, ezzel is teljesen az LCD-re hagyatkozva!

Megcsináltuk a képeket, jöhet az utómunka. Ez a szebbik fele, aki nem szeret fotókkal bíbelődni, szerkesztgetni, az már most jobb, ha abbahagyja az olvasást. :)





A fentebb belinkelt videó nagy segítség…. Azzal kezdem, hogy a RAW fájlon még az elején fehéregyensúlyt mérek, lehetőleg olyan helyen, ahol tudom, hogy zöld növényzet volt…ezzel 2 színt kapunk, amit utána a színcsatorna keverésével ízlés szerint tudunk alakítani! Én nagyon élvezem az utómunkát is ! Ha valaki extra éles képet akar, az használhat egy-két segédprogramot ami beépül akár a Photoshopba is (ilyen pl. a NikSoftware, amivel igen jól lehet élesíteni a képet, ha szükséges)! Pontos leírás nincs, mindegyik képet máshogy kell megcsinálni, gondolom a fények meg a záridő miatt ez folyton változik!

Ja és még valami: ha valaki nem szereti a képeken a minimális zajt annak nem nagyon ajánlom, valamennyi zaj lesz a képeken mert olyan mint ha teljes sötétségben fotóznánk bár ki lehet ezeket zaj szűrni, de a zajosodással számolni kell! (Ha újabb Pentaxod van, akkor ez nem lesz probléma. :) )

Körülbelül ennyi a lényeg, de ha esetleg valakinek van kérdése forduljon hozzám bizalommal!

Remélem segítségetekre voltam!

Makovics Kornél
Szekszárd



© Makovics Kornél














blank.gif
blank.gif blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png