Makovics Photo
Rss Csatorna
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
bullet.gif Online vendégek: 1

bullet.gif Online tagok: 0

bullet.gif Regisztráltak: 663
bullet.gif Legújabb tag: madobre
Blog navigáció
blank.gif Blogok főoldala » Blogjaim » Vadfotózás! blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Vadfotózás!
blank.gif






Sziasztok!

Szeretném veletek megosztani legújabb bogbejegyzésem, ami ezúttal nem másról, mint a nagyvadfotózásról szól! Főként élményeimről, mint sem a technikai információról szól!




Mindig Szekszárdon éltem, de fogalmam sem volt, hogy milyen kincs mellett lakom ez pedig nem más, mint a Gemenci erdő!
Soha sem éreztem különösebb vágyat arra , hogy vadakat fotózzak. Lehet, hogy ennek eleinte az volt az oka, hogy nem volt meg a kellő technikám hozzá! Gondolok itt a nagy és fényerős teleobjektívekre és a gyors megbízható, fényképező vázra!



Mindig azt gondoltam olyan érzés lehet vadat fotózni, mint egy állatkertbe kattintani párat! De tévedtem!

Két éve mentem be először a Gemenci erdőbe.
Egy ismerősöm invitált be mint idegenvezető az erdőbe és onnantól kezdve megváltoztak a nézetem a témával kapcsolatban. Függő Lettem!



Egyik pillanatról a másikra egy olyan szintű vadászösztön ragadott magával, amit szavakkal nem lehet kifejezni! Talán a horgászathoz tudnám hasonlítani csak jóval izgalmasabb! Az érzés mikor rákap egy 10-15 kilós hal és jöhet a fárasztás!
Itt is bármikor összetalálkozhatok egy szarvassal, egy vaddisznóval! A tudat, hogy bármikor bár mi történhet, izgalmassá teszi a fotózás minden percét!



Szerencsémre az első látogatásom nagyon jól sikerült és egyből beleszerettem a természet fotózás ezen ágába is. A természet mindig is közel állt a szívemhez, és a vadfotózással egy újabb eddig ismeretlen érzés kerített hatalmába!



Az első Gemenci sétám alkalmával hihetetlen élményben volt részem! Egy tisztáson szarvasok eszegetek fittyet hányva rám! Amikor közelítettem feléjük, mindegyik felkapta a fejét, de még ekkor is csak mozdulatlanul kíváncsian figyeltek! Még arra is volt időm, hogy a háromlábú állványom kinyissam és arról fotozzam őket! Majd mikor megunták a jelenlétemet tovább álltak!



Egy természetfotósnak mindig türelmesnek és szemfülesnek kell lennie! Ne szegje kedved, ha egy alkalommal nem sikerült lencsevégre kapnod semmit! Légy optimista majd a következő próbálkozásod kárpótolni fog, légy kitartó!
Sok kis apróságra figyelned kell ilyen a ruházat is! Mindig az évszakhoz igazodj, próbálj meg olyan színű öltözéket felvenni, ami beleolvad az adott környezetbe, különben az állatok már messziről észre fognak venni!



Most kitérnék arra, hogy milyen módszerekkel szoktak vadakat fotózni! Két merőben eltérő technikát szoktak alkalmazni! Az egyik ilyen a leshelyről, lessátorból való fotózás! Itt az a lényeg, hogy kimegyünk a kiszemelt helyszínre és ott magunkat beálcázva láthatatlanná váljunk, a vadak számára!



Persze ez sem olyan egyszerű!
Figyelni kell a széljárásra, mert nagyon jó a szaglásuk, ha megérzik a szagunkat, akkor hiába üldögélünk ott egész nap! Figyelni kell a nyomokat! Jól látható hol is közlekednek a vadak! Járj mindig nyitott szemmel!



A másik technika, amit én is előszeretettel alkalmazok az a cserkelés! Itt lényegében, folyamatos mozgásban vagyunk mi is nem csak az vadak! Megpróbáljuk mi megkeresni az állatokat! Nagyobb kihívást látok benne, mint lesből fotózni!



Hogy szerintem miért is nehezebb így vadat fotózni? A folyamatos mozgás miatt a szél minden irányba viszi a szagunkat, ugyanakkor nagyobb zajt is keltünk, amitől a vadak észrevehetnek! Rengeteg száraz ág van, amire óvatlanul is rálépünk. A reccsenés miatt messzire szaladnak a környékbeli vadak!



Szerintem sokkal izgalmasabb bejárni az erdőt, mintsem egy helyben üldögélni és arra várni, hogy valami kisétáljon elénk! Az ilyen nehézségekből adódik, hogy a megszerzett képek számomra nagyon nagy eszmei értékkel bírnak!



Érdemes felkeresni az erdőt szarvasbőgés idején! Ilyenkor lehet a legszuperebb fotókat készíteni! Az egymással hadakozó szarvasbikák mit sem törődve az emberekkel harcolnak a domináns helyért! Hihetetlen látvány!
Válaszuk meg a napszakot is hiszen tartja a mondás a felkelő nap aranyat ér!
Ködös időben is lehet jó képeket csinálni a rossz idő se szegje kedved!



Felszerelésem:

Eleinte egy Pentax K-5 fényképező vázzal és egy játszós Sigma 70-300 f,4-5.6 objektív volt!

A játszós jelzőt azért akasztottam, rá mert ez egy olcsó, nem fényerős, nem túl jó rajzolatú objektív, ami arra volt jó , hogy rájöjjek,szeretnék-e komolyabban foglalkozni a témával!
,


Mostanában egy /Nikon D800, Nikon 300mm f,2.8, és egy Manfrotto mono (Egylábú) állvány!/ járom az erdőt! Ez a felszerelés már hozza az elvárt szintet, amivel már lehet minőségi képet készíteni! Ezek után, már csak rajtam múlik a dolog!



Ez a felszerelés körülbelül 8-10 kiló, ami ott figyel a vállamon séta közben! Volt, hogy 25 centis hóban sétáltam be az erdőbe, ami első hallásra nem hangzik olyan veszélyesnek, de nem kis erőfeszítésbe került így 8-10 kilométert sétálni, de a látvány miatt mindenképp megérte!



Gemenc és a vadállomány:

Hihetetlen számomra az a sok szarvas és vaddisznó, amiket én már láttam Gemencben! Látogatásaim során nem igen emlékszem olyan alkalomra mikor ne láttam volna nagy vadat! Gemencben jelentős a madárvilág és kistestű állatokból is akad bőven! Gyakran látni mókusokat, rókákat!



Amit még feltétlenül tudnod kell:

A Gemenci erdőbe nem tanácsos csak úgy besétálni, mert meglepetés érhet bennünket! Akár egy vadászat kellős közepébe találhatjuk magunkat, ha letérünk a kijelölt turista útvonalról /mellesleg tilos és büntetik/!



Ezért ha mélyebben be szeretnénk, menni az erdőbe kérjünk írásos „erdőbejárási engedélyt”, majd ha ez megvan, akkor már csak egy dolog maradt hátra! Mielőtt besétálnánk, az erdőbe hívjuk fel a fővadászt, hogy tudjon róla, hogy bent vagyunk így már szabad az út a vadakhoz!



Remélem, kedvet kaptatok a vadfotózáshoz! Amennyiben bármilyen kérdésetek lenne, forduljatok hozzám bizalommal!




/Az állatok nem szemetelnek, ezért kérlek, viselkedj az erdőben állatként!/



További képek a Link-re kattintva érhető el!

Sziasztok!



blank.gif
blank.gif blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Keress Facebookon is
Facebook