Makovics Photo
Rss Csatorna
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
bullet.gif Online vendégek: 1

bullet.gif Online tagok: 0

bullet.gif Regisztráltak: 664
bullet.gif Legújabb tag: madobre
Viharvadászat - Villámfotózás
blank.gif
Gyermekkoromban szemtanúja voltam, hogy bátyám egy filmes régi fényképezőgéppel próbálta lefotózni vaktában a lecsapódó villámokat.

Sikertelenül! Talán innen az a megmagyarázhatatlan vihar és villám imádat, ami eddig csak lappangott bennem.

Körülbelül 4-5 éve fotóztam le az első villámomat az ablakomból, az első próbálkozásomat siker koronázta. Kettő villámot is sikerült lencsevégre kapnom… tehát a kezdő löket egyből meglett! Nagyon lelkes lettem, és elkezdtem figyelemmel kísérni a meteorológiai jelentéseket. A következő pár fotómat is az ablakomból készítettem el, majd gyorsan szembesültem azzal a ténnyel, hogy önmagában a villámok nem dobják fel a képet annyira, ha ez mindig ugyanabban a környezetben van lefotózva! Tehát rászántam magam, hogy elhagyjam az otthon adta védelmet azért, hogy jobb, szebb és jól megkomponált villámfotókat készíthessek... Előre kinéztem a lehetséges helyszíneket, amit szeretnék a villámos fotókon látni, majd mikor aktuális lett és jött a vihar odasiettem! Persze ez nem olyan könnyű dolog, mint ahogyan hangzik! Egy viharfotózás menete:
Vihar előtt 2-3 órával előkészítek mindent, hogy bármikor indulásra kész legyek! Akkuk feltöltve, gép becsomagolva (erre majd kitérek), lesem a radarképet, és ha úgy ítélem meg, hogy felém jön és kb. 20-50 percen belül ide is ér, akkor bevágódok az autóba és irány a kiszemelt helyszín! Ha ez az időpont éppen hajnali 2-3 fele van, akkor is így teszek! Mikor más az ablak mögött szörnyülködik, hogy kint milyen cudar idő van, én kint vagyok egyedül a sötétben! Aki komolyabban szeretne ezzel foglalkozni, annak kell némi kockázatot vállalnia, mert kocsiból vagy házból nem lehet igazán jó, látványos villámfotókat készíteni! Persze mindig vannak kivételek, de nem ez a jellemző!

A családtagjaim, aggódnak értem, nem győzöm őket nyugtatni! Annak az esélye, hogy belém csapjon a villám elég csekély! Nyilván azokhoz az emberekhez képest, akik épp alszanak a lakásban, mindenképp több!

Itt ki is térnék arra, hogy miért egyedül járok ki fotózni... A villámfotózás sajnos a "magányos rókák" kategóriába tartozik. Többnyire a zivatar hevessége és kiszámíthatatlansága miatt, jön egy szupercella, ami 10-20 perc alatt úgy tovább áll, mintha nem is lett volna. Ez főleg a nyári hónapokra vonatkozik, de tavaly már előfordult ez a kora tavaszi hónapokban is! Szóval esélytelen ilyenkor a fotós haverokat összecsődíteni, mert mire mindenkit felhívok már el is ment a vihar. Sokszor bőrigáztam, megettek a szúnyogok, de soha nem bántam meg, hogy kimentem. Még akkor sem, ha esetenként villámos kép nélkül is jöttem haza!Volt, hogy hozzám nagyon közel csapott le a villám! A közelségét jól szemléltette az a tény is, hogy a villámlás pillanatában dörgött is! Ez nem szokott jót jelenteni, ha épp fedezék nélkül kóvályog az ember. Szemléltetésképp: ha látsz egy villámlást, elkezdesz számolni és három másodperc múlva hallod a dörgést, akkor 1 kilométerre csapott le a villám. Ennyivel gyorsabb a fény a hangnál, ez alapján jó kiszámolható, hogy körülbelül milyen messze csapott le! Ebben az esetben egy másodperc alatt már dörgött is… szóval nagyon közel volt!
Akkor, tavaly nyáron ( Villám MK 0004) épp egy mellékúton álltam mozdulatlanul, miközben szétcsíptek a szúnyogok - expó alatt nem mozdulhattam meg, mert akkor homályos lettem volna a képen. A kép elkészülését úgy kell elképzelni, hogy a gépet szinte leraktam a földre a hátam mögé, távirányítóval időzítve elindítottam az expót és majd' két és fél percig mozdulatlan maradtam. Ha ezt valaki látja, csak annyit érzékel, hogy valaki a korom sötétben az országút közepén áll! Szerintem nagyon jó lett!Most kitérnék a technikai megvalósításra is! Egy vízálló Pentax K-5 vázat használok. Az objektívek változóak, ha nagyon nagy a zuhi, akkor felteszem a gyári Pentax DA 18-55mm F/3,5-5,6 WR obit! Újoncoknak: ez a kit objektív szigetelt változata, de jó tudni, hogy a szigetelt váz mit sem ér szigetelt optika nélkül. Ha erre is szert teszünk, akkor így száz százalékosan vízálló lesz a felszerelésünk, mert az objektív és a gép is szigetelt. Előszeretettel használok halszemoptikát, meg széles látószögű objektíveket is! Előnyt élveznek nálam a Samyang 8mm F/3.5, valamint a Samyang 14mm F/2.8 objektívek! Ha ezeket az objektíveket használom, akkor becsomagolom nylonzacskóba az obit is a géppel együtt, nehogy vizet kapjon, mivel ezek az objektívek nem vízállóak!
Dióhéjban ezt úgy kell csinálni: Lyukasszatok ki egy nylon zacsit és úgy húzzátok fel az obira. Lehetőleg a váz és az objektív csatlakozása is legyen fedett, a frontlencse felőli véget pedig vagy szigetelőszalaggal, vagy csíptetővel kell rögzíteni.A kép elkészítése nálam így történik:
Felteszem a gépet egy masszív állványra és itt hangsúlyozom a masszív szót, mert esetenként 100-130 km/h széllökések is előfordulhatnak! Szóval az alsó kategóriás állványok a könnyű súlyúk miatt használhatatlanok, de a karbon állványok is, úgyhogy ha kell le is súlyozom az állványokat. Súlyozásra lehet használni homokzsákot, de ha éppen nem árvíz ellen védekezel, akkor a fotóstáskád is megteszi, csak arra vigyázz, hogy a pakkod ne ázzon be, illetve a táska legyen annyira nehéz, hogy a szél ne mozdíthassa meg olyan mértékben, hogy emiatt mozduljon be a felvétel! Beállítom a kívánt kompozíciót, ami már eleve nem könnyű teljesen sötétben: ezt meg lehet úgy is tenni, ha a gépen az ISO értéket feltekerem, mondjuk ISO 51.200-ra, és készítek egy pár másodperces expót, ami csak arra kell, hogy lássam a tájat és ne kelljen perceket exponálni a sötétben a helyes kompozíció eléréséhez. Majd, ha beállítottam, hogy mit is szeretnék látni a képen, jöhet a többi beállítás, amit azzal kezdek, hogy kikapcsolom az autófókuszt és az objektívet végtelenre fókuszálom!
Autófókusszal nem lehet fényképezni, mert teljesen sötétben csak keresné a fókuszt és nem lehetne vele exponálni sem, vagy akkor esetleg tévesen állítaná be a képet, és a végeredmény egy nagy homály lenne!
A vázon belüli zajszűrést ki kell kapcsolni, főleg a hosszú záridős ISO zajszűrést. Ha ezt nem teszed meg, akkor például 2-3 perces exponálás után ugyanannyi ideig nem fogsz tudni fotót készíteni, mert a gép automatikája a zajszűréssel bíbelődik, és addig lemaradhatsz egy csomó villámról!A módválasztó tárcsát B módra állítom, így én határozom meg az expozíciós idő végét. Ide megint csak a kellő rutin szükséges, hogy el tudd dönteni, mennyi az a villámmennyiség, amit ha beengedsz, é ami nem égeti ki még a képet. Mikor már úgy érzem, hogy elég sok villám van egy felvételen, akkor az exponálást befejezem egy gombnyomással. Ehhez egy vízálló infrás távkioldót használok, ami mindig a nyakamban lóg, hogy megtaláljam a sötétben is, és ne hagyjam el! A végén beállítom a megfelelő érzékenységet és rekeszt, hogy a villám ne bukjon be, de ne is égjen ki a felvételem. Ehhez a szerencse mellett szükség van némi tapasztalatra is, ugyanis tudni kell megbecsülni, hogy a vihar épp merre halad, milyen messze van, mekkora a sebessége, és az adott helyzetben épp milyen expozíciós értékeket kell használnom a felvételhez.
Amíg messze van a vihar, addig nyitott rekesszel, és magas érzékenységgel dolgozom, közelségének függvényében veszem vissza az ISO értéket, a záridőt, majd rekeszt. De sokszor így sem sikerül elkerülni a kiégést! Kezdetnek talán ennyi elég, de talán sok is. Igazi nagy kihívás nekilátni a kalandhoz, kellő elszántságra és türelemre van szükség. Bennem mind a kettő megvan, aminek az eredménye, az elért sikerek, bőven kárpótolnak minden rám zúdult esőcseppért, és azért az adrenalin szint sem tartozik az elhanyagolható faktorok közé…

Remélem kedvet kaptatok a viharvadászathoz! Csapjatok bele Ti is.

SZERZŐ: MAKOVICS KORNÉL

makovicsphoto@t-online.huA 2014-es januári National Geographic magazinban a hónap képe lett a villámos fotóm! Ez nagy elismerés volt számomra! Azt hiszem ez még több erőt és kitartást ad a továbbiakban! Idén 2015 márciusában, a szupercella.hu hirdetett egy országos fotópályázatot ahonnan áprilisban elhoztam az első helyezést „Villám kategóriában”! Ez úgyszintén nagy elismerés volt, főleg mert a szakma zsűrizett! A díjátadón személyesen is részt vehettem, amit a budapesti OMSZ székházban rendeztek meg! Gondolhatjátok mennyire boldog voltam.
IDE kattintva elolvasható az eredeti cikk
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólások
blank.gif
678 #1 domainstyle
- 2022. június 21. 14:04:04
Nike Air Jordan New York
Oakley Summer Sunglasses
Tods Moccasins
cheap big Polo Ralph Lauren
Toms Sandals
Toms April Fools
Juicy Couture Jewelry
White Converse Shoes
Asics Onitsuka Tiger
Soccer Jerseys Online Shop
Asics Gel Nimbus
High Quality Ed Hardy Online Store
Jimmy Choo Flats
Nike Mercurial Vapor In Stock
Asics Gel Sneakers
Balenciaga Outlet
Fashion Buy Nike Air Jordan Shoes
Salomon Shoes
Ed Hardy Surprise Clothing
Replica NFL Jerseys
Adidas Soccer Jerseys US New York
Fjallraven Kanken
Ralph Lauren Buy Online
Longchamp Backpack
NFL Jerseys Wholesale
Cheap Nike Shoes
Adidas Yeezy Boost Sale
ralph lauren shirts
Onitsuka Tiger Kanuchi
Jimmy Choo Sandals
Ralph Lauren Dress For Women
Bape Jackets
Birkenstock Gizeh
Pandora Bracelets
Salomon Speedcross Pro
Bape Jackets
Ecco Golf Shoes
Cheap Jordan Shoes
Golden Goose Purestar
Pandora Charms
Buy Big Size Nike LeBron Shoes
Fila Shorts
Adidas Yeezy Big Size
Ferragamo Outlet
Birkenstock Granada
Pandora Outlet Online
Tory Burch Wallets
Snapback Caps Outlet
Oakley Sunglasses USA Store
Love Kills Slowly
Online Adidas Tubular Sale
Jimmy Choo Slingbacks
Pandora Rings Jewelry
Skechers Go Walk
Cheapest Nike Air Presto Online Price
ECCO Outdoor
Nike SB Dunk Big Size
Pandora Charms
Longchamp Le Pliage
Birkenstock Outlet
Mulberry Tote Bag
Pandora Earrings
Ralph Lauren Outlet
Swarovski Rings
Pandora Charms Outlet
Juicy Couture Sweatpants
Polo Outlet
Polo Clothing Outlet
Montblanc Refills
Pandora Charms Quality And Quantity
Snabacks Wholesale
Salomon Speedcross Save Up To
Puma Running Shoes
Fitflop Sale
Air Jordan 3 USA Discount
Salomon France Paris
Christian Louboutin Clearance
Cheap Oakley Sunglasses
Ferragamo Sunglasses
ralph lauren outlet
Puma Drift Cat II
Mulberry Messenger Bag
Longchamp Bags
Pandora Rings
Swarovski Outlet
Cheap England Soccer Jerseys
Available Nike Air Max
salomon boots
Christian Louboutin Platforms
Pandora Promotions
UK Air Jordan 1 Online Store
Balenciaga Bags
Nike Kobe USA Online
polo ralph lauren outlet online
Tods Slip On
NFL Jerseys XXXXL
Polo Ralph Lauren Authentic
US UK Nike Air Jordan Mid
Sale Ed Hardy retailer
Ralph Lauren Fast Delivery
Outlet Nike Football Jerseys
Oakley Sunglasses
Longchamp Handbags
Ed Hardy For Women
Nike Air Max Factory Outlet
Mens True Religion
Fjallraven Backpacks
Womens Golden Goose
Christian Louboutin Outlet
Black Soccer Jersey
Fjallraven Dual Colour
Shop Ralph Lauren Polos Best Sellers
Ed Hardy Black T Shirts
Polo Ralph Lauren Newest Collection
Bape Shorts
Outlet Adidas Yeezy Boost Online
Shop Polo Ralph Lauren Best Sellers
Fitflop Sale
Ecco Sneakers
Bape Short Pant
Nike Air Max 97 Outlet
MontBlanc Sale
Salomon Speedcross 3 Shoes
Fjallraven Kanken
Fitflop Sandals
Store Adidas Yeezy Boost 350
New Ed Hardy Products
Air Jordan Outlet
Salvatore Ferragamo Outlet
Pandora Official Site
White Converse
adidas yeezy
Adidas Boost For Sale
polo ralph lauren outlet
Jimmy Choo Heels
Longchamp Backpack
USA Polo Ralph Lauren
Ralph Lauren Polo UK
Authentic Discount Ed Hardy Suits
Salomon GTX
Blenciaga Track
Fitflop Rokkit
New York Nike Air Max Black
Longchamp Backpack
Nike Football Jerseys Outlet
Brown Nike Air Jordan
Nike Soccer Cleats
Dubai Adidas Boost
Women's True Religion
Golden Goose Starter Most Fashionable Outlet
Wholesale Snapbacks Online
Birkenstock Sandals
Super Quality Ralph Lauren Womens Shirts
Fitflop Slippers
Tory Burch Flats
Snapbacks Outlet Online
Golden Goose Hi Star
Black Skechers
Balenciaga Shoes
Oakley Sunglasses Outlet
Ferragamo Handbags
Ed Hardy Jeans outlet shop online
Golden Goose Sale
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólás küldése
blank.gif Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Megosztás
blank.gif
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Keress Facebookon is
Facebook