Makovics Photo
Rss Csatorna
Navigáció
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
bullet.gif Online vendégek: 1

bullet.gif Online tagok: 0

bullet.gif Regisztráltak: 660
bullet.gif Legújabb tag: laszlodoczi
Speciális technikák: vadfotózás
blank.gif
Számtalan olyan trükk van, amit fotósok találnak ki, vagy fedeznek fel, elsősorban céljaik, a jobb képek eléréséhez. Makovics Kornél, ezeken az oldalakon mutat be olvasóinknak néhányat.

Kamerával a Gemenci erdőben

Soha sem éreztem különösebb vágyat arra , hogy vadakat fotózzak. Lehet, hogy ennek eleinte az volt az oka, hogy nem volt meg a kellő technikám hozzá. Gondolok itt egy nagy és fényerős teleobjektívekre és egy gyors, és megbízható fényképező vázra.

SZERZŐ: MAKOVICS KORNÉL

Mindig Szekszárdon éltem, de fogalmam sem volt, hogy milyen kincs mellett lakom ami pedig nem más, mint a Gemenci erdő! Ha vadfotózásról esett szó azt gondoltam olyan az érzés lehet, mint egy állatkertben kattintani párat! De tévedtem! Ebben a cikkemben a vadfotózást szeretném nektek bemutatni!

Rájönni az ízére...

Két éve mentem be először a Gemenci erdőbe. Egy ismerősöm invitált be mint idegenvezető és onnantól kezdve megváltozott a nézetem a témával kapcsolatban. Függő lettem! Egyik pillanatról a másikra egy olyan szintű vadászösztön ragadott magával, amit szavakkal nem lehet kifejezni! Talán a horgászathoz tudnám hasonlítani csak ez jóval izgalmasabb! Az érzés hasonló mint egy vérbeli horgászé, amikor rákap egy 10-15 kilós hal a csalira és jöhet a fárasztás! Ugyan azt az adrenalin löketet érzem mikor felbukkan előttem egy szép szarvas vagy vaddisznó! A tudat, hogy bármikor bármi megtörténhet, izgalmassá teszi a fotózás minden percét! Szerencsémre az első látogatásom nagyon jól sikerült és én egyből beleszerettem a természet fotózás ezen ágába - is. A természet mindig is közel állt a szívemhez, de a vadfotózással most egy újabb, eddig ismeretlen érzés kerített hatalmába!Az első Gemenci sétám alkalmával hihetetlen élményben volt részem! Egy tisztáson szarvasok legelésztek fittyet hányva rám! Amikor közelítettem feléjük, mindegyik felkapta a fejét, de még ekkor is csak mozdulatlanul kíváncsian figyeltek! Még arra is volt időm, hogy a háromlábú állványom kinyissam és arról fotózzam őket! És én zavartalanul exponáltam - majd mikor megunták a jelenlétemet tovább álltak!
Egy természetfotósnak mindig türelmesnek és szemfülesnek kell lennie! Ne szegje kedved, ha egy alkalommal nem sikerült lencsevégre kapnod semmit! Légy optimista majd a következő próbálkozásod kárpótolni fog. A motto: Légy kitartó!
Sok kis apróságra figyelned kell ha sikerrel szeretnéd zárni a napot! Ilyen a ruházat is! Mindig az évszakhoz igazodj, próbálj meg olyan színű öltözéket felvenni, ami beleolvad az adott évszak környezetébe, különben az állatok már messziről észre fognak venni!
Most kitérnék arra, hogy milyen módszerekkel szoktak vadakat fotózni! A fotósok két, merőben eltérő technikát szoktak alkalmazni! Az egyik a leshelyről, lessátorból való fotózás! Itt az a lényeg, hogy kimegyünk a kiszemelt helyszínre, és ott magunkat beálcázva láthatatlanná válunk a vadak számára.Becserkészni a vadat

Persze ez sem olyan egyszerű. Figyelni kell a széljárásra, mert nagyon jó a szaglásuk, ha megérzik a szagunkat, akkor hiába üldögélünk ott egész nap! Figyelni kell a nyomokat! Jól látható hol is közlekednek a vadak! Járj mindig nyitott szemmel!
A másik technika, amit én is előszeretettel alkalmazok az a cserkelés! Itt lényegében, folyamatos mozgásban vagyok én is nem csak az vadak! Megpróbálom megkeresni az állatokat! Én nagyobb kihívást látok benne, mint lesből fotózni.Hogy szerintem miért is nehezebb így vadat fotózni? A folyamatos mozgás miatt a szél minden irányba viszi a szagunkat, ugyanakkor nagyobb zajt is keltünk, amitől a vadak észrevehetnek. Rengeteg száraz ág van, amire óvatlanul is rálépünk. A reccsenés miatt messzire szaladnak a környékbeli vadak.
Szerintem sokkal izgalmasabb bejárni az erdőt, mintsem egy helyben üldögélni és arra várni, hogy valami kisétáljon elénk! Az ilyen nehézségekből adódik, hogy a megszerzett képek számomra nagyon nagy eszmei értékkel bírnak! Sok file megosztó helyeken a vadfotóknál fel szokták tüntetni , hogy lesből vagy „cserkeléssel” készült a kép, és ez nem véletlen! Lesből fotózni esetleg egy szóróhoz beülve szinte bárki tud jó képet készíteni az állatokról! Én úgy érzem , ha cserkelek akkor egyenlő esélyekkel indul az ember az állatok ellen.Érdemes felkeresni az erdőt szarvasbőgés idején! Ilyenkor lehet a legszuperebb fotókat készíteni! Az egymással hadakozó szarvasbikák mit sem törődve az emberekkel harcolnak a domináns helyért! Hihetetlen látvány, és hihetetlen élmény egy fotós számára!
Válaszuk meg a napszakot is, hiszen ahogy tartja a mondás is a felkelő nap aranyat ér! Ködös időben is lehet jó képeket csinálni a rossz idő se szegje a kedved!Felszerelésem

Eleinte egy Pentax K-5 gép vázzal jártam, és egy „játszós” Sigma 70-300 f,4-5.6 objektív volt a messzelátó eszköz! A játszós jelzőt azért akasztottam, rá mert ez egy olcsó, nem fényerős, nem túl jó rajzolatú objektív, ami arra volt jó , hogy rájöjjek, szeretnék-e komolyabban foglalkozni ezzel a témával! Mostanában egy Nikon D800, Nikon 300mm f,2.8, és egy Manfrotto monopoddal járom az erdőt! Ez a felszerelés már hozza az elvárt szintet, ezekkel már lehet minőségi képeket készíteni! Innentől, már csak rajtam múlik a dolog. Ez a felszerelés körülbelül 8-10 kiló, és ott figyel a vállamon séta közben, és várja, hogy bevetésre kerüljön! Volt olyan eset is, hogy 25 centis hóban sétáltam be az erdőbe, ami első hallásra nem hangzik olyan veszélyesnek, de bevallom nem kis erőfeszítésbe került a 8-10 kilós cuccal úgy 8-10 kilométert sétálni, de a látvány miatt mindenképp megérte.Gemenc és a vadállomány:

Hihetetlen sok szarvas és vaddisznó él Gemencben! Látogatásaim során nem igen emlékszem olyan alkalomra, hogy ne láttam volna nagyvadat, de jelentős itt a madárvilág, és kistestű állatokból is akad bőven! Gyakran látni mókusokat, rókákat!Amit feltétlenül tudni kell

A Gemenci erdőbe nem tanácsos csak úgy besétálni, mert meglepetés érhet bennünket! Akár egy vadászat kellős közepében is találhatjuk magunkat, ha letérünk a kijelölt turista útvonalról, ami mellesleg tilos és büntetik is!
Ezért ha valaki mélyebben be szeretne, menni az erdőbe kérjen írásos erdőbejárási engedélyt, majd ha ez megvan, akkor már csak egy dolog maradt hátra! Az erdőbe indulás előtt, hívjuk fel a fővadászt, adjon tájékoztatást, hogy bemehetünk-e gond nélkül, és hogy tudjon róla, hogy bent vagyunk a területen. Így már szabad, és biztos az út a vadakhoz!
Remélem, kedvet kaptatok a vadfotózáshoz! Amennyiben bármilyen kérdésetek lenne, forduljatok hozzám bizalommal! ( - )

MAKOVICSPHOTO@T-ONLINE.HU

IDE kattintva elolvasható az eredeti cikk
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólások
blank.gif Még nem küldtek hozzászólást blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Hozzászólás küldése
blank.gif Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Megosztás
blank.gif
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Keress Facebookon is